Αγαπητοί επισκέπτες

Το άρθρο αυτό το οποίο αναρτάται 07/2023 είναι το μοναδικό στην Ελληνική γλώσσα εντός αυτού του ιστοχώρου ο οποίος εύλογα απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό και για πρακτικούς λόγους (οικονομίας χρόνου) είναι αδύνατον να λειτουργεί σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά. Θεωρώ όμως σκόπιμη την ύπαρξη μίας αναφοράς σε εντελώς τοπικό επίπεδο, καθώς η Ελληνική αγορά ρολογιού έχει τη δική της υπόσταση και σημασία για το συνολικό έργο της ΦΙΛΕΝΙΟΣ. Όπως αναγράφεται και στα αγγλικά κείμενα, η προσπάθεια της ΦΙΛΕΝΙΟΣ είναι τρισδιάστατη καλύπτοντας (1) εκδοτικό έργο, (2) υπηρεσία προσωπικής συμβουλής στην αγορά ρολογιών, (3) συναρμολόγηση / κατασκευή ρολογιών στο βαθμό που επιτρέπει η σχετική ικανότητα της Ελληνικής αγοράς. Όλο αυτό το έργο βασίζεται στην προσωπική γνώση και εμπειρία του υποφαινόμενου, από την ενασχόληση του με το χώρο της ωρολογοποιίας από το 2004.

Αυτή η προσπάθεια γίνεται υπό συνθήκες ιδιαίτερες διεθνώς και απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο κατέχει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσης περί ωρολογοποιίας. Παραθέτοντας μία προσωπική αντίληψη και άποψη, τα τεκτενόμενα στη διεθνή αγορά ρολογιού (ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008) έχουν δημιουργήσει ένα σχετικά επιφυλακτικό κλίμα στο γνώστη- θιασώτη του χώρου. Γενικά θεωρώ ότι η μεν αγορά «υψηλής ωρολογοποιίας» έχει μεταπέσει σε μία αγορά «του σωρού» η οποία άγεται και φέρεται από influencers, με σαφή προσανατολισμό στο νεόπλουτο καταναλωτή, η δε αγορά «μέσης ωρολογοποιίας» τελεί υπό συρρίκνωση. Στην πράξη, η πλειοψηφία των διαθέσιμων καινούργιων μοντέλων αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (ύπαρξη αναλώσιμων μηχανισμών που δεν επισκευάζονται αλλά αντικαθίστανται) λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική εικόνα προώθησης της αγοράς απέχει ΠΟΛΥ από την πραγματικότητα, όπως υφίσταται πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτής της ιστορικής βιομηχανίας. Αν στην εξίσωση προστεθούν (Α) η τρέχουσα προκλητική τιμολογιακή πολιτική, τουλάχιστον των οίκων πολυτελείας, καθώς επίσης (Β) το ανεπαρκές επίπεδο εξυπηρέτησης στο after sales service που αποτελεί ένα διεθνές φαινόμενο (ειδικά στις μικρές χώρες) τότε η συνολική εικόνα σαφώς δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «επιφυλακτική». Η προσπάθεια της ΦΙΛΕΝΙΟΣ στοχεύει σε μία ελάχιστη συμβολή «εξορθολογισμού» αυτής της κατάστασης, χωρίς απορρίψεις, αλλά με επιλογές διαφοροποίησης σε αυτή την «αχανή» παγκόσμια αγορά.

Επικεντρώνοντας στην Ελληνική πραγματικότητα, η προσωπική μου εμπειρία από τους αντιπροσώπους ξένων εταιριών και ανεξάρτητους τεχνίτες ωρολογοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκα από το 2004, τόσο για τη συντήρηση της συλλογής μου, όσο και για τη συναρμολόγηση ρολογιών σχεδιασμένων ως έργων (projects) της ΦΙΛΕΝΙΟΣ, μου έχει αφήσει ανάμεικτες εντυπώσεις. Σε κάθε χώρο υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν τη διαφορά και το προσωπικό στοίχημα της ΦΙΛΕΝΙΟΣ είναι η ανάδειξη του καλύτερου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Διπλά σε αυτούς που βλέπουν το ρολόι απλώς ως «μπίζνα», υπάρχουν και εκείνοι ή εκείνες που ναι μεν «δεν πληρώνονται για τη δουλειά που κάνουν» (κανένας σχεδόν πλέον…) αλλά θέλουν να την κάνουν σωστά και έντιμα εστιάζοντας στο δημιουργικό της σκέλος. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν πρωτίστως τη συντήρηση μερικών δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων προ-ιδιόκτητων και καινούργιων ρολογιών που υπάρχουν και διατίθενται στην αγορά μας και όλοι μαζί συναποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της Ελληνικής ωρολογοποιίας, όποια υπόσταση και αν έχει διεθνώς. Το άρθρο αυτό αποτελεί μία ανοιχτή επιστολή-πρόσκληση συνεργασίας της ΦΙΛΕΝΙΟΣ προς όλους αυτούς τους επαγγελματίες ανά την Ελληνική επικράτεια.

Γιώργος Σεραφειμίδης